Het inventariseren van kunstcollecties

Geniet van je kunst en weet wat je hebt.

Als je kunst in huis hebt, voel je jezelf trots dat je het kunt veroorloven. Je koopt wat je mooi vindt en je geniet iedere dag van het bezit ervan. Een kunstwerk bij jou thuis geeft je een geluksgevoel. Iedere keer als je ernaar kijkt word je er blij van, het inspireert je in je taken of het is even een rustmoment in drukke tijden.

Je plaatst een beeld in de gang en als je erlangs loopt raak je het even zachtjes aan. Je merkt dat je tot rust komt als je in je huiskamer zit, omringd door de kunstwerken die je hebt verzameld. Of je hangt een schilderij in je koffiehoek en merkt dat de positiviteit die het werk uitstraalt je telkens een klein duwtje geeft om door te gaan.

Uniciteit
Goede kunst is duur, want elk exemplaar is uniek en dat maakt het ook bijzonder. Van elk schilderij, beeld of ander kunstwerk is er maar één. Het is door een kunstenaar bedacht en vervaardigd met een specifieke intentie en dat voel je als je ernaar kijkt of het aanraakt. Je koopt het omdat het je raakt, en iedere kunstaankoop is een bijzonder moment.
Als je het eenmaal bezit, verdwijnt het aankoopbedrag naar de achtergrond en staat het genieten voorop.

Toch is het wel belangrijk om stil te staan bij de financiële waarde van een kunstwerk. Maar waarom eigenlijk, als je hele inrichting waardevol is. Meubels bijvoorbeeld, zoals een bankstel, kunnen ook veel geld kosten en geven ook gebruiksgenot. Wat is zo bijzonder aan de waarde van kunst?

Waardering
Het verschil is dat een bankstel na verloop van tijd zijn waarde verliest. Het wordt intensief gebruikt, het slijt, er ontstaan beschadigingen of het krijgt vlekken. Tegen de tijd dat je het doorverkoopt, doe je het voor een veel kleiner bedrag van de hand.

Kunst daarentegen blijft waardevast of kan zelfs in waarde stijgen. Voorwaarde is wel dat het in goede staat is. Belangrijk daarbij is om de documentatie op orde te hebben. Zowel bij meer als minder kostbare werken is het noodzakelijk dat je kunt aantonen dat het je bezit is en wat destijds het aankoopbedrag is geweest.

Relevantie
Al is het niet de intentie, er komt bij iedereen wel het moment dat wij ons afvragen of wij iets willen wegdoen, doorverkopen of bijvoorbeeld doorgeven aan de kinderen. Bij al die gelegenheden is documentatie essentieel. Vaak vergeten kunstbezitters om de aankoopfacturen of andere documenten te bewaren. Naarmate je collectie groeit wordt dit steeds relevanter. Op gegeven moment realiseer je je dan dat je het overzicht kwijt bent.

Betekenis
Als kunsthistoricus met een passie voor kunst en 25 jaar ervaring in de kunstsector bied ik niet alleen een overzicht van je kunstbezit, maar een reis door de betekenis ervan in jouw leven. Laten we samen de verhalen achter jouw kunstwerken ontdekken en zorgen dat je niet alleen geniet van het nu, maar ook een waardevolle erfenis doorgeeft aan de mensen die je dierbaar zijn.

Benieuwd naar meer? Laten wij kennismaken.

Naast inventarisaties voor particuliere collecties wordt ik ook ingeschakeld door bedrijven om het kunstbezit te documenteren. Ik heb dit gedaan voor:

  • Ennia
  • Van de Laarschot & Associates
Toont achterkant schilderij, dat wordt vastgehouden met twee handen.
Het bekijken van de achterkant van een kunstwerk is onderdeel van de inventarisatie.

Bedrijfscollectie inventarisatie. Opmeten van een schilderij. Het opmeten van een schilderij bij de inventarisatie.
Foto van de signatuur op een schilderij. De signatuur van een kunstwerk geeft belangrijke informatie. Het bevestigt de echtheid en soms geeft het aan in welk jaar het werk is gemaakt.