Over Josée

Gelukkig met Kunst

Mijn naam, Josée Thissen-Rojer, klinkt Europees, maar ik ben geboren en getogen op Curaçao, en een ‘yu di tera’. Hoewel ik van jongs af aan interesse heb voor kunst, lag het niet voor de hand dat ik, als eilandkind, kunsthistoricus zou worden.

In de jaren dat ik opgroeide was er op Curaçao weinig te doen op het gebied van beeldende kunst. Toen ik op de middelbare school voor de studiekeuze stond, dácht ik niet eens aan kunstgeschiedenis. Ik heb wel even de studie geschiedenis overwogen, mijn lievelingsvak op school. Op advies van de docent zag ik daar toch maar vanaf.

Omdat ik ook goed was in talen, besloot ik die richting op te gaan. In eerste instantie deed ik een opleiding tot tolk/vertaler, maar dat bleek echt niets voor mij te zijn. Vervolgens koos ik voor Portugese Taal- en Letterkunde, maar de studie was ook niet wat ik ervan verwachtte.

En ja, wat moest ik nu? Toevallig zag ik in een folder dat de universiteit een cursus Inleiding in de kunstgeschiedenis aanbood. Ik meldde me spontaan aan en geheel onverwachts vond ik de cursus helemaal geweldig. Wij bestudeerden kunst in detail, en ik werd geraakt door de schoonheid ervan. Ik keek de hele week uit naar de bijeenkomsten, zorgde ervoor dat ik altijd een plekje vooraan kon bemachtigen en maakte zoveel mogelijk aantekeningen.

Toch viel het kwartje pas toen ik op het mededelingenbord zag dat je bij de Letterenfaculteit ook kunstgeschiedenis kon studeren. Een tweede switch, een derde keer opnieuw beginnen … Mijn vrienden zeiden in koor, neeee Josée, niet doen! Maar ik deed het, en heb er geen spijt van gehad.

Mijn wereld vulde zich met nieuwe dingen, met kunst en allerlei vormen van schoonheid. Alles viel op z’n plek. Mijn liefde voor geschiedenis kreeg betekenis want de wereldgeschiedenis ontvouwde zich aan mij aan de hand van kunstwerken, artefacten en architectuur. De tijdgeest, de ontwikkeling van stromingen, de levens van kunstenaars, wat was alles spannend, boeiend en prachtig. Ik kon veel facetten van mijzelf eindelijk een plekje geven, want voor het eerst was ik in een omgeving waar ik klikte met de mensen om mij heen. Kortom, ik was beland waar ik moest zijn, en happy.

Nog steeds ben ik met veel passie in het vak werkzaam. Voor mijn klanten doe ik inventarisaties van kunstcollecties, geef presentaties, schrijf over kunst, geef advies over kunstaankopen, of maak de juiste match voor een kunstwerk in opdracht. Het is een boeiend werkgebied en geeft mij nog altijd het geluks-gevoel van mijn eerste kennismaking met kunstgeschiedenis.

In de loop der jaren hebben mijn man en ik een mooie kunstcollectie opgebouwd waar wij heel gelukkig mee zijn. De kunstwerken maken het huis gezellig én vergezellen ons. Want, zoals een kunstenaar mij ooit zei, een kunstwerk is niet alleen een mooi bezit, maar ook een goede kameraad.